האם מותר לקחת להוריד מזוזות כשעוזבים דירה?

המון פעמים כשמגיעים לבית חדש אין במקום מזוזות, ומאחר ומצוות מזוזה היא "חובת הדר" כלומר שהדייר המתגורר בבית חייב לקבוע בו מזוזה(ולאו דווקא הבעלים הרשומים של הנכס), הרי שרכישת מזוזות חדשות יש בה עלות כספית לא מבוטלת. נשאלת השאלה, האם מותר להוריד את המזוזות מהדירה שעזבתי אותה, בשביל לשים בבית החדש שאני עובר אליה?

אסור לאדם ליטול המזוזות הקבועות בבית בעת שיוצא. גם על ידי נכרי או ילד קטן הדבר אסור.

יש לאיסור שתי טעמים

1. משום סכנה – בגמרא(ב"מ דף ק"ב ע"א) הובא מעשה באדם שנטל את המזוזה בעת שעזב את דירתו לגור במקום אחר, וקבר את אשתו ושתי בניו. והטעם שבגללו נפגע האדם כל כך הוא כיוון שבעת שנטל את המזוזות אפשר למזיקין לבא לאותו מקום, ובכך גרם נזק לאנשים שידורו אחריו במקום. ומשמיים נהגו בו מידה כנגד מידה, כיוון שלא חס על אחרים, משמיים לא חסו על בני ביתו.

2. בזיון מזוזה – יש בנטילת המזוזות ביזוין למזוזות, שמבטלן ממצוותה, וכיוון שעל ידי המזוזות חלה קדושת שכינה על הבית אין להסיר אותה משם.

לכן, אם אדם רכש מזוזות לדירה ששכר, ועתה נאלץ להשאיר אותם לדייר הבא אחריו, ישמח שזכה לזכות את הבאים אחריו במזוזות כשרות אשר משרות קדושת שכינה במקום!

מה יעשה אדם שרכש מזוזות יקרות ביותר ורוצה לקחת אותם איתו?

מותר לאדם להוריד את המזוזות שהוא רוצה לקחת איתו ולשים במקומם מזוזות פשוטות יותר. הדרך לעשות זאת הוא על ידי שיוריד את המזוזות היקרות לצורך בדיקה(שאין איסור להוריד מזוזות לצורך בדיקה) ומיד במקומם לשים מזוזות אחרות פשוטות יותר.

באיזה מצב חובה להוריד את המזוזות?

ישנם שתי מצבים עיקריים שחובה להוריד מראש את המזוזות.

1. דייר גוי – אם אדם יודע שהדייר הבא שיכנס אחריו להתגורר בדירה הוא גוי, חובה להסיר מקודם את המזוזות, ויש לדבר טעמים רבים, והעיקרית שבהם היא כדי שהמזוזות לא יבואו לידי ביזיון.

2. שיפוצים בדירה – נפוץ מאד בעת שאדם ניכנס לדירה שרכש הוא משפץ אותה. במקרים לא מעטים הפועלים הם גויים ובעת שמורידים משקופים של דלתות לצורך החלפתן, הם זורקים את המזוזות ביחד עם המשקוף. לכן כדאי להקדים תרופה למכה בעת עזיבת הבית לצורך שיפוץ(כשמשפצים את הדלתות) להוריד מראש את המזוזות.