רבים שואלים אותי איזה גודל מזוזה לקנות? מה הגודל הסטנדרתי? למה קשה להשיג מזוזות קטנות במיוחד?
רב המזוזות הנמכרים כיום גודלם נע בין 10-15 ס"מ. יש לגודל המזוזה משמעות רבה בכשרות מזוזה, ולא בגלל שהגודל עצמו יש לו חשיבות אלה שהדבר משפיע על יכולת הסופר לכתוב את המזוזה ושתצא כשרה.
ככל שהמזוזה קטנה יותר הרי שיותר קשה לסופר לכתוב אותה. רק בשביל שיהיה לכם תמונת מצב, תחשבו שהייתם צריכים לכתוב 22 שורות של כתב בתוך 7-10 ס"מ. מלאכה קשה ביותר! ובאמת רב הבעיות ההלכתיות שנעשו עוד מזמן כתיבה, מתגלים במזוזות בגדלים אלו!
כיום סופרי הדור הולכים כותבים יותר ויותר מזוזות בגודל 12-15 ס"מ, ומוציאים מתחת ידם מזוזות ברמה הלכתית הרבה יותר טובה מאשר בעבר.
מהסתכלות קצת רחבה יותר על תחום הסת"ם לדעתי הגורם שהשפיע הכי הרבה בנושא זה הוא לא אחר מאשר צבא הגנה לישראל. בהחלט ידיעה מפתיעה! הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהצבא הוא אחד הצרכנים הגדולים ביותר בעולם לתפילין ומזוזות, במושגים של רכישה מרוכזת. כשהצבא מוציא מכרז לרכישת מזוזות, זה לא במספרים של מאות אלא אלפים ועשרות אלפים, וכמובן רכישה על פני מספר שנים.
רכישה אחת כזו משפיעה על כל שוק הסת"ם.
לפני שנים רבות צה"ל הקים בתוך הרבנות הצבאים יחידת סופרי סת"ם. לפני כ-15 שנה היחידה התחילה להתפתח באופן משמעותי ביותר. על טיבו של היחידה אקדיש מאמר בנפרד, אולם כרגע רק אדגיש שאחד מתפקידיהם הוא הכנת מכרזי הרכש של תפילין ומזוזות ובדיקת טיב התפילין ומזוזות המסופקים לצה"ל.
בעצם, הצבא עבר ממצב של מכרזים השמים דגש על מחיר המוצר למכרזים ששמים דגש על טיב וכשרות המוצר ומלכתחילה מעלים את תקציב המכרז בהתאם.
סופרים שכתבו מזוזות קטנות מאד ברמת כתב בדיעבד, מצאו עצמם תוך מספר שנים ללא עבודה. הצבא דורש מזוזות גודל 12, ברמת כשרות של כשר לכתחילה, מסופרים מוסמכים ובדיקות על ידי מגיהים מוסמכים.
כך הולך ומתמעט לו שוק המזוזות בגודל 7 -10 ס"מ, וגדל לו ב"ה שוק מזוזות בגודל 12-15 ס"מ וברמת כשרות טובה.