תפילת שחרית ברחוב בחום ולחות בתקופת קורונה
בתחום הסת"ם מים ולחות הינם האוייב מספר אחד! מספיק טיפה קטנה של מים או לחלוחית קטנה של רוק הנפלט מפיו של הסופר בשביל לפסול כל סוג של סת"ם. בין אם זה הקלף, הדיו, בתי תפילין או רצועות….כולם רגישים מאד לרטיבות ו/או לחות.
כיצד משפיע מים ולחות על תפילין?
קורה לא מעט שתפילין מגיעים אלי לאחר שנחשפו למים או זיעה באופן ממושך. ישנם לא מעט אנשים הרגישים לחום וסובלים מזיעה רבה בפרט בחודשי הקיף אבל לא רק. אנשים אלו זקוקים למזגן פועל בכל עת שמשתמשים בתפילין. אולם בימים אלו של מגפה כאשר אנשים מתפללים בחוץ ללא אפשרות של מיזוג אוויר, גם האנשים הכי פחות רגישים מסיימים את התפילה מלאים בזעה.
הנזקים מלחות וזיעה מתבטאים בקילוף צבע התפילין, התנפחות העור, ופגיעה קשה בריבוע הבית. הלחות פועלת בשתי צורות. מצד אחד העור סופג את הלחות ומתנפח, ומצד שני העור מתרכך והופך להיות גמיש במקצת.
כאשר עור הבתים מתנפח הצבע מתחיל להתפוצף ולהתפורר, קמטים בעור מתחילים להיבלט, כאלו אשר לא היו ניכרים לפני כן, ולאט לאט העור נאכל ונהרס.
בנוסף, ריכוך העור מאפשר לבית התפילין להתחיל להתעקם לאט לאט ולהתאים את צורתו לצורת הראש או היד של מניח התפילין. התעקמות הבית מהווה בהמון מן המקרים פגיעה קשה בריבוע הבית, הגורם לפסול בתפילין. הלכה למשה מסיני שתיתורא הבית חייב להיות מרובע(החלק התחתון).
רצועות התפילין? הם גם מתמלאים זעה בימים אלו. למרות שכשרותם בדרך כלל אינה נפגעת, הרי שספיגת הזעה באופן יומיומי גורם להם לסריח מזעה.
מה בנוגע לפרשיות? לרוב לא נגרם נזק לפרשיות שבתוך הבתים בעקבות זיעה מרובה. ראיתי לא מעט מצבים קיצונים מאד של זיעה וברובם לא נגרם נזק לפרשיות. לכן אם אדם מזיעה הרבה עליו לבדוק בתדירות יותר גבוהה את התפילין, אבל אין צורך להיות בחשש מתמיד שמה התפילין נפסלו מזעה.
כיצד לשמור על התפילין מפני רטיבות פגעי הקיץ הזה כאשר כולם מתפללים בחוץ?
העצה הכי טובה שאני יכול לתת לכם הוא להשאיר את התפילין מחוץ לנרתיקם, פתוח על השולחן בבית לזמן של כ20-30 דקות לאחר להתפילה. פעולה זו מסייעת רבות לייבוש התפילין ומונעת את רוב הנזקים שעלולים להיגרם מזעה.