בדיקת מזוזה לפני רכישה?

הבדיקה הכי חשובה שיש לעשות למזוזה זוהי הבדיקה בטרם רכישתה. הסיכוי שנמצא בעיה במזוזה שלא נבדקה טרם מכירתה הוא גבוה מאד.

רבים בטח שואלים את עצמם למה. מה? הסופרים לא יראי שמים? הם לא כותבים מושלם? איך יתכן שהם מוציאים מתחת ידם משהו לא תקין?

אובחן, כיום תחום הסת"ם בנוי בצורה אחרת ממה שהיה לפני 150+ שנה. פעם הסופר היה נדרש לעשות הכל. מעיבוד העורות ועד ייצור בתי התפילין, כתיבה וגם בדיקה שהכל תקין. כיום המצב השתנה מן הקצה אל הקצה. רום רובם של העוסקים במלאכת הסת"ם מתמקצעים אך ורק בתחום אחד. הסופרים כותבים, יצרני הדיו רק מייצרים דיו, יצרני בתי תפילין עוסקים רק בבתי תפילין וכו' וכו'.

לכן , סופר שיושב וכותב מזוזה, לא מייצר את הדיו או את הקלף. לעיתים קרובות הוא גם לא מתייג את הכתב שלו(הכתרים שעל אותיות שעטנ"ז ג"ץ. יש אנשים שעוסקים רק בתיוג סת"ם), ובוודאי לא בודק את מה שכתב. אלא הוא כותב בלבד, ולאחר כתיבה בדרך כלל מעביר את מה שכתב לסוחר סת"ם.

אם סוחר הסת"ם הוא אדם ירא שמיים, הוא ידאג שהמזוזה תיבדק בטרם תועבר לחנויות תשמישי קדושה, בתי חב"ד וכדומה. ואם לא…..

שתי הבדיקות העיקריות שמזוזה חייבת לעבור בטרם מכירה: בדיקת מחשב ובדיקת מגיה מוסמך. על שתי סוגי בדיקות אלו ארחיב בע"ה במאמרים הבאים, אבל כאן אפרט בקצרה.

בדיקת מחשב הינה בדיקה שנעשה על ידי תוכנת זיהוי תווים אופטי, אשר מזהה שכל האותיות נמצאות. בנוסף, על המזוזה לעבור בדיקה על ידי מגיה מוסמך שמוודא את כל הצדדים ההלכתיים הנוגעים למזוזה, ולא הימצאותם של האותיות בלבד(שזה מה שמחשב עושה).

בהיותי מגיה מוסמך אשר בודק מזוזות בטרם מכירתם אני יכול לומר שב-99% מהמקרים ישנו צורך לעשות תיקונים במזוזה בעת הבדיקה. כלומר, ישנם בעיות שמעכבות את כשרות המזוזה, כגון רווחים נכונים בין מילים או בתוך מילים, עוקצים ו/או תגים, נגיעות ועוד.בעיות אלו מעכבות את כשרות המזוזה, אולם לאחר שתוקנו המזוזה תהיה כשרה ואף מהודרת.

לאור זאת, מובן שחשוב מאד לוודא בעת רכישת מזוזה שהמזוזה נבדקה גם בדיקת מחשב וגם בדיקת מגיה מוסמך.

אציין בהזדמנות זו שאחוזים מאד גבוהים מהמזוזות שמגיעות אלי לבדיקה שנמצאו פסולות, הבעיות היו נמנעות אילו המוכרים היו דואגים לבדיקה כדבעי של המזוזות בטרם מכירה.