הידורים בבתי תפילין – מה זה פרודות לגמרי?

בית של ראש מורכב מארבע בתים נפרדים. כל אחד שיסתכל בתפילין שלו יראה את ארבעת הבתים מסומנים על ידי חריץ. מעיקר הדין בתים אלו חייבים להיות מופרדים אחד מהשני. דין זה נלמד מהמילה "ולטוטפת" שהינו בלשון רבים על כן צריך בתפילין של ראש ארבע בתים.

בשפה המקצועית זה נקרא "בתים פרודות". משמעות העניין הוא שלמרות שכל ארבעת הבתים של ראש הם צמודים מאד ונראים כמחוברים, בפועל הם אינם.

אינדיקציה טובה לדעת אם התפילין בהמה גסה שלכם פרודות הוא למשוך בחוזקה בבתים(בבית של ראש) ולהרחיב לרגע את המרחב שבחריצים. אם הצלחתם, סימן שהבתים פרודות. במידה ולא הצלחתם, זה עדיין אינו מעיד שהם אינם פרודות כיוון לעיתים קרובות יצרני הבתים עושים את הבית מאד חזק ויציב הקשה להרחיב את החריץ. (אל תנסו דבר זה בתפילין שאינם מעור בהמה גסה)

לכאורה אם בתים פרודות הוא מעיקר הדין למה אנו צריכים לתת על זה דגש, היינו חושבים שכל היצרנים יעשו את בתיהם כך לכתחילה?

אז זהו שלא.

בואו נתחיל מבתים בהמה דקה, פשוטים מהודרים ופשוטים(כל אלו בתים מעורות דקים וחלשים), כל הסוגים הנ"ל אינם מופרדים לגמרי והם מחוברים ביניהם בדבק. הסיבה לכך היא שאם לא היה דבק הבית היה מתפרק, וה"ריבוע" של הבית היה נפגם בצורה כזו שהבית היה נפסל. 

טבעו של העור הוא להיפתח ולהתרחב גם בבתים בהמה גסה. על מנת למנוע בעיה זו, היצרנים מוסיפים חתיכת עור מרובעת בחלק התחתון של הבית (בתיתורא) והוא אשר נותן חוזק שלא יתרחבו החריצים בבית של ראש. זה מכונה בשפה המקצועית "פיטונג". עם זאת יש הקונים בתים המכונים "מקשה", אשר עשויים מחתיכה אחת שלמה של עור ללא תוספות כלל, ולכן חסר החוזק שנותן הפיטונג. הוכח, שעם הזמן שבתים מקשה מאבדים מהריבוע שלהם ולצערינו נפסלים.

חשוב לציין שחלק מהיצרנים שמים דבק בין הבתים בתחילת תהליך הייצור ורק לקראת סופו(ממש לפני צביעת הבתים) מפרידים את הדבק(ראו תמונה למטה של הפרדת הדבק עם סכין יפני) ויש כאלה שמשאירים אותו.

אם ישנו דבק רק בחלקו התחתון של החריצים, הבית עדיין יהיה נחשב כשר למהדרין. בתים אלו מכונים בשפה המקצועית "רב פרודות". במידה וישנו דבק המחבר לכל גובה החריץ הדבר הינו במחלוקת הפוסקים וראוי לא להיכנס למחלוקת בעניין שהוא מדאורייתא, בפרט שמחירם של בתים בהמה גסה פרודות הוא בהישג יד של כמעט כל אדם.