הלכה למשה מסיני שבתי התפילין, בין של ראש ובין של יד, יהיו מרובעים. הריבוע חייב להיות ב-3 מקומות: ראש הבית(הקציצה), החלק התחתון של הבית(התיתורא) ותפירות הבית. היום נתמקד בריבוע ראש הבית, כיוון שלא מצוי כל כך בעיה בריבוע התפירות או התיתורא.

ובכן, מה נקרא מרובע? האם מספיק שיראה מרובע בעין או שמה חייבים למדוד את האורך ורוחב באופן מדוייק?

מרובע משמעותו שהאורך ורוחב הינם שווים. מעיקר הדין, אם הבית נראה מרובע(כלומר שווה ברוחבו ואורכו) לאדם הסביר הרי שהוא נקרא מרובע. אין בנושא זה מדידה מדוייקת מעיקר הדין. עם זאת, במהלך ה-30 שנים האחרונות התפתח פסיקה בעניין בקרב חלק לא מבוטל מבתי ההוראה שכן יש לתת הגדרות לנושא, כיוון שנושא מדידות הינו עניין סובייקטיבי, הרי לאחד יראה הבית מרובע ולשני יראה מלבני.

באופן כללי, השינוי הזה הוא מבורך. בעיקר בגלל שהוא השפיע על רמת הדיוק של יצרני תפילין בהמה גסה. כל יצרן רוצה שסחורתו תהיה משובחת, על כן אנו מוצאים כיום שיצרני הבתים מגיעים לרמת דיוק של פחות מ-0.8 מילימטר הפרש בין הרוחב והאורך בריבוע.

אז איפה הבעיה? הבעיה נמצאת אצל אלה שכבר שכחו את עיקר הדין, כלומר, כל שהבית נראה מרובע הרי שהוא כשר. אדם שאינו יודע את הדין הנ"ל וכל מה שהוא מכיר זה שהבית צריך להיות בהפרש של פחות מ-0.8 מ"מ(כי ככה הוא שמע מהבתים מאכר) הרי שבקלות יאמר לאנשים על הכשר פסול!

קורה לא פעם, שמתרחב הריבוע של התפילין של ראש. לעיתים זה נובע מהתעקמות הבית עם השנים הגורם להתרחקות בין הבתים של ראש, ולעיתים זה נובע מרטיבות הגורמת להתרחבות העור. בין כך ובין כך, עם הבית נראה מרובע הרי שהוא כשר.

כיום בתי ההוראה בדרך כלל פוסקים כך:

בעני זו פסיקה מאד טובה ופרקטית, מצד אחד מי שונה חדש מקבל בתים שגם עם יזוזו מעט עם הזמן עדיין יהיו כשרים. ולישנים שהם פחות מ-2 מ"מ הפרש ניתן לומר שהינם כשרים. אוסיף ואומר שכאשר ישנו הפרש של מעל 2 מ"מ הרי שהדבר מאד בולט לעין והבית מתחיל להיראות מלבן ולא מרובע.