רצועות רגילות או שחור משתי הצדדים?
לפני 20 שנה אם הייתם הולכים לקנות רצועות מסופר סת"ם או במכון סת"ם הסיכויים היו מאד נמוכים שהיו מציעים לכם לקנות רצועות שחורות משתי הצדדים. אז מי המציא רצועות אלו?
בשונה מכל מיני הידורים מומצאים כגון בתים "חרוצות" או בתים "מקשה" שלא רק שאין מקור להידורים אלו אלה שמעולם לא ראינו דברים כאלו בעם ישראל, דווקא לרצועות שחורות מכל צדדיהם יש מקורות.
רצועות שחורות מכל צדדיהם הם פשוט אותם עורות רגילים שהשקיעו בהם עוד כמה דקות בתהליך הייצור וטבלו אותם באמבטיה של צבע שחור דליל מאד שנספג לכל עובי הרצועה.
המקור ההלכתי העיקרי לרצועות אלו הוא מספר שער הכוונות של האריז"ל. בשער הכוונות מקדיש רבי חיים ויטל סדרה של פרקים העוסקים במצוות תפילין. בין השער מהם הכוונות והשמות הקדושים שנדרש לכוון בעת כתיבת התפילין, ייצורם, צביעתם וכו'. בנוסף הוא מסביר בהרחבה את טעמי המצווה על פי הקבלה.
בין השאר מעיד שם רבי חיים ויטל "שנהג רבו לצבוע את רצועות התפילין מכל צדדיהם". רצועות אלו היו כנראה דומות מאד למה שנמכר כיום כרצועות שחורות משתי הצדדים.
בנוסף המצדדים ברצועות אלו מביאים את דברי הרמב"ם בהלכות תפילין (פרק ג' הלכה י"ד)"נוי הוא לתפילין שיהיו כולן שחורות, הקציצה והרצועה כולה". ומובן מדבריו שם שהכוונה גם לחלק הפנימי של הרצועה.
יתר על כן, ישנו יתרון הלכתי מובהק, בנוגע לדין צבע הרצועה. הלכה למשה מסיני שרצועות יהיו שחורות, וישנם דעות שונות בפוסקים בנוגע למה דינו של רצועה שאיבדה אפילו במקצת מהצבע שלה(במאמר אחר נרחיב בנושא). ברצועה שחורה מכל הצדדים אנו פותרים בעיה זו שכן מאחר וכל הרצועה הינה צבועה בשחור, גם לעוביו של הרצועה, הרי שאם הרצועה מאבדת מהצבע החיצוני שלה המבריק, הרצועה עדיין תהיה כשרה כיוון שנשארת שחורה.
למרות כל זה, עם כל המעלות הטובות שמנינו עד כה, הגמרא במסכת מנחות כותבת בדין רצועות "ונוייהן לבר", כלומר הנוי של הרצועות הוא בצד החיצוני שלהם, שהוא הצבוע שחור. משמע שבתקופתם לא נהגו לצבוע את הרצועות מבפנים והיה ניכר מהו הצד החיצוני שיש בו נוי, ומהו הצד הפנימי. לכן,יש הסוברים שנכון דווקא לא להשתמש ברצועות שחורות משתי הצדדים אלא ברצועות רגילות.
בנוסף, המנהג בישראל היה תמיד להשתמש ברצועות שאינם שחורות מכל צדדיהם אלא הרגילות, וראיתי אצל הרבה גדולי ישראל ההולכים על פי מנהגי הקבלה וחסידות(כגון אדמו"רים רבים, הבבא סאלי ואבותיו ועוד) שלא השתמשו ברצועות הצבועות מכל הצדדים.
לכן, כל אחד ילך לפי מנהג אבותיו והוראות רבותיו.